A jóga forrása és ereje

A jóga sokkal több, mint puszta testmozgás vagy az elme összpontosítása – a jóga a minden emberben tapasztalható rendkívüliség kifejezéséhez vezető út, egy módszer, aminek segítségével megvalósíthatunk minden bennünk rejlő lehetőséget. A jóga térhódításával, népszerűvé válásával számtalan gyakorlat és módszer vált elérhetővé. Az eltökélt jógahívők számára fontos, hogy a leghatékonyabb és leghitelesebb módszer válasszák.

Mi a jóga forrása?

Adiyogi Mahadeva a Shivagamákban elérhetővé tette a jóga tudományát az egész univerzum számára, mint tudományt, amellyel elérhetjük legelsőbb potenciális energiáinkat is. A jóga számos tulajdonságot magában foglal; a fizikai testtartás a jóga egyik része, a fizikai egészség pedig a jóga mellékhatása, de ezek a szempontok önmagukban nem nevezhetők jógának, ezek csupán a jóga részei. 

Manapság érthető módon sok a zavar a jógával kapcsolatban, mivel bármi, amit milliárdok gyakorolnak, különbözőek, ellentmondásosak lehetnek, viták alakulhatnak ki a módszerek tekintetében, de erre nincs szükség:

„A jóga nem a senki földje, hanem egy tiszta vezető, Mahadeva, Patanjali, Svatmarama, Goraknath, Matsyendranath által, amit a legnagyobb jógik tetk bolondbiztossá, időtállóvá, mindenhol használhatóvá, úgy, hogy soha évüljön el. A jóga nem a senki földje, ahol csak bekötött szemmel kell járni; természetesen, ha a harmadik szem feltárul, akkor bekötött szemmel is járhatunk! Senki másra nincs szükség a jógatechnikák és módszerek kidolgozásához. Ne hidd el, ha valaki azt mondja, hogy a jógából fejlődtek ki – ő csak felhígult. Teljes a múlt, a jelen és a jövő számára. Térjünk vissza a Forráshoz! Nyissuk meg az eredeti könyveket, az eredeti szentírásokat, az eredeti irodalmi műveket, kövessük csak ezeket, éljünk csak így!” – Paramahamsa Nithyananda

Mégis, a jóga továbbra is nagyszerű tudomány, ahol testünket az ászanák, az elménket a felszabadult gondolkodás és a légzési struktúránkat a pranayama képezi.

A jóga valódi célja

A jógában használt különféle lépések a Kundalini Shakti végső felébresztéséhez vezetnek. A jóga nem csak a jólétünket vagy az egészségünket szolgálja, általa ébreszthetjük fel misztikus erőnket is. Arra hivatott, hogy felébressze a lelki megvalósításunkat. A jóga legfőbb célja, hogy megvalósíthassuk spirituális identitásunkat.

A Kundalini a belső potenciális energia. Miután ez felébred, mind fizikálisan, mind spirituálisan rendkívüli egészséget és erőt tapasztalhatunk. A jógában minden arra irányul, hogy felébressze a Kundalini Shaktit. Mahadeva legnagyobb ajándéka a világnak a jóga, mellyel a bennünk rejlő rendkívüli lehetőségek és képességek felébreszthetők.

Alapvetõen a jóga az, ami felébreszti a Kundalini Shaktit, és kifejezi mindazt, amit valójában akarunk. Arra szolgál, hogy végül eggyé váljon velünk, vagy hogy megvalósíthassuk legmagasabb szintű spirituális identitásunkat: „Én vagyok Shiva, én vagyok az Isten”. A jóga kezdődhet a test mozgatásával, de a tudatunk és Isten egyesítésével végződik, eggyé válik az Istennel. Tulajdonképpen a jóga terjesztése még a legszennyezettebb, legócskább, legdurvább formában is elfogadható, mert ha az emberek elkezdik a jógát gyakorolni, az már önmagában is hatalmas tudomány, gyakorló intelligenciáját lépésről lépésre önállóan ébreszti fel, lassan irányítja a legtisztább formája felé! A jóga nem holmi halott testtartás; ha elkezdjük gyakorolni, az a legtisztább formájához vezet. Ez egy független intelligencia, ami elvezet minket a legfelsőbb megtapasztalásához. Éppen ezért még szennyezett vagy hígított formában is nagyszerű, ha elkezdjük gyakorolni. Elvégre valahol el kell kezdeni. Hát rajta!

Az erő azonnali manifesztálása!

A hiteles jógik sokkoló adottságokat mutattak be, mint például a bekötött szemmel olvasás, a távoli látás (távoli helyek, emberek és események érzékelésének képességével), sőt, kényelmesen éltek akár napokig is étkezés és alvás nélkül! A jóga az a tudomány, amely minden lényt képessé tesz a lehető legmagasabb állapotának megvalósítására.

A jóga általános rendszerében a követőknek nagyon sok egyéni erőfeszítést kell tenniük, órákig, napokig, sőt évekig tartó gyakorlással, hogy megmutassák a Siddhis nevű jógerőket. Valójában nem is különös, hogy a fejlett jógik 30 év gyakorlattal építették fel a Siddhit. Ez az, amiben látványosan eltér a Nithyananda jógától.

„A jóga nem csak az egészség megőrzésének tudománya. A jóga a megvilágosodás sugárzásának tudománya. Ez nem csak a test mozgatásának képessége. [Ez az a képesség], amivel manifesztálhatjuk, azt amit el akarunk érni. Nem arról szól, hogy jobb emberré váljunk, hanem arról, hogy szuperemberré váljunk! Azonnal sugározza az erőt. Nem kell türelmesnek lenni a gyakorlattal kapcsolatban. Helytelen utasítás! Nem! Ha arra kérnek, hogy várjunk, akkor becsaptak minket. A jóga egy erős alkímia-rendszer, [ami] azonnali eredményt biztosít, amint elkezdjük gyakorolni. Máskülönben becsapnak minket, az már nem jóga. A jóga minősége, még ha keveset is gyakorolják, azonnal óriási eredményt hoz!”

Miután ez a szent tudomány éveken keresztül hígult és szennyeződött, a jóga legmélyebb szándékát és kontextusát élesztette most újjá és kézzelfogható tapasztalatként adta tovább maga Sadashiva Avatara. A Nithyananda jóga tehát arról szól, hogy előállítsuk Sadashivatva tapasztalatait, Sadashiva állapotát, tulajdonságait, dicsőségét, kegyelmét és erejét Bennünk!

Nézze meg ezt a videót, hogy többet tudjon meg: